Lite frukost bröd och fruktkakor.....

Eftersom jag ska ha frukosten på fredag så var det ju lika bra att börja baka brödet, och när jag ändå höll på så "slängde" jag in 2 fruktkakor........

I bland blir det inte som man tänkt sig.......

I dag gjorde jag paj efter ett recept på en förpackning drickchoklad som jag hade köpt, det är Åre's choklad.
Jag gjorde som det stog på receptet, se nedan. Men döm om min förvåning, när båda skalen(gjorde dubbel) var fyllda så hade jag hälften av smeten kvar! Så det blev till att tänka ut något.........Hmmm.
Jag gräddar dom som vanliga kakor så får vi se hur det blir....
Pajen.
Receptet.
Den överblivna smeten.....

Inkokta päron

Känns som man är tillbaka på 80-talet när man gör dessa!
Päronen är kokta med vanilj, citron, ingefära, kanel och päroncognac

Matbröd

I dag har jag bakat ett potatisbröd, det blev riktigt gott!

Recept på havrebollar

Här kommer receptet på havrebollar!
 
270 g smör(det måste vara smör, inte margarin)
3½ dl socker
3½ tsk vaniljsocker
1 dl kaffe
0,75 msk kakao
1 l havregryn
Kokos till garneringen
Vispa rumsvarmt smör och socker i minst 5 min med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaffe och havregryn och vispa i minst 5 minuter till.
Ställ smetan att stelna till lite, men den ska inte bli hård.
Forma till havrebollar, dom ska inte vara helt runda tycker jag - men det är en smaksak!
Rulla runt dom i rikligt med kokos. Klart!
Om man gör "normal" stora havrebollar så blir det ca 25 st.

Cupcakes

Idag har jag gjort ca 70 cupcakes i blandade smaker, b.la kaffe, citron och lakrits

Recept

På begäran kommer nu recept på Fikonbollar och Mozartkulor.
 
Fikonbollar;
En påse torkade fikon, ta bort knoppen
En näve russin
En näver torkade blåbär
En näver torkade tranbär
En näve nötter(jag föredrar valnötter)
Mixa allt till en kladdig massa och forma till bollar, om du tycker att det är för torrt så kan man blanda i någon slags vätska - jag har använt mig av cognac ibland.
Låt bollarna ligga kallt en stund, doppa dom sen i smält choklad.
 
Mozartkulor;
Mandelmassa
Nougat
Choklad
 
Dela mandelmassan i mindre bitar ca 12 g och skär små bitar av nougaten , tryck ut mandelmassan till en platta och lägg nougaten i mitten och stäng sen igen och rulla till en boll. Låt dom bli kalla och doppa sen i choklad.

Mini kakor!

Idag bakade jag allt i miniformat, det blev beskvier - både med vitchoklad och apelsinchoklad. Sen små hallongrottor och små kaffesnittar.

Kardemummakaka och Bountykaka!

I kväll bakade jag min favorit - Kardemummakaka. Den här kakan är bakad av ett kanonrecept som jag hittade i "Hembakat", men då var det till en mjuk pepparkaka - så jag gjorde om det lite.....
Hittade även Bountykakan i den tidningen, men om ni inte har den tidningen så kan jag skriva receptet här - säg bara till!
Kardemummakaka, mandelspån i stället för ströbröd.
Bountykakan, nästa gång ska jag göra den i en vidare form - kokos smeten blev lite för hög tycker jag.

Fikonbollar och Mozartkulor

Gjorde lite nyttigare godis, d.v.s Fikonbollar, det är dom lite större till vänster. Dom mindre vita och mörka t.h är små Mozartkulor

Födelsedagstårtor..............

I dag har jag gjort två födelsedagstårtor till lilla Felicia som fyller 4 år och Fredrik som fyller 29 år, han fick dock inte välja motiv!!!!
Tårta nr 1 är en glasstårta till Felicias pirat kalas.
Nr 2 blev en dekorerad prinsesstårta........
............som Felicia uppskattade!

Recept på päronkaka

Efter önskemål lägger jag nu upp receptet på "min" päronkaka.
 
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 burk päron(400g) konserverade päronhalvor.
100 g mandelmassa
2-3 msk mandelspån
(Ev päroncognac)
Jag börjar med att lägga mina päron i sprit, men det kan man strunta i.
Vispa rumsvarmt smör och socker, tillsätt sen äggen - ett i taget.
Blanda i mjölet som har blandats med bakpulvret.
Häll smeten i en vid bröad form, typ pajform......
Skär dom avrunna päronen i skivor och tryck ner lite lätt i kakan/smeten
Riv mandelmassan över kakan och strö på mandelspånen.
Grädda i 175 grader ca 30-40 minuter
Kakan serveras med fördel lite ljummen och en klick lättvispad grädde till.
 
Lycka till!
 

Är detta en tårta för en 4-åring????

Felicia vill ha en pirattårta när hon fyller år, vad sägs om denna - men med glass?

I dag är det torsdag.....

Som vanligt kommer jag att sitta framför TV:n kl 21.00 och få mig ett gott skratt till.....

Mjuk pepparkaka!

I dag så har jag levererat mjuk pepparkaka, gjorde dom lite annorlunda.
Krämen är samma som man har till morotskaka, sen är det polkagris skruvar på dom övre och dom andra har physalis och lingon.

Brödbak dag 2

Nu har jag bakat klart brödet som jag började med igår, det blev riktigt gott!
Man kan ju variera detta bröd med lite frukt och nötter om man vill......
Passade även på att göra ett filmjölksbröd, slängde ner lte nötter/mandlar i honung som jag hade köpt i Kroatien - tog det istället för sirap.
Gott och enkelt!

Mina sockerbullar

Här kommer receptet på sockerbullarna för dom som vill prova att baka.....
 
1 pkt jäst
4 dl gräddmjölk
200 g smör
1 dl socker
1 ägg
kardemumma efter smak
1 nypa salt
1 kryddmått hjorthornsalt
ca 12 dl vetemjöl
 
Socker, vaniljsocker, kardemumma och kanel + smör till garneringen
 
Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader, lös upp jästen i mjölk blandningen. Tillsätt sen ägg, socker, salt och kardemumma och blanda väl, tillsätt sen nästan allt mjöl(kan hända att det behövs mer än 12 dl) det ska bli en "snäll" deg - blank och kladdfri. Låt sen jäsa i ca 40 min.
Forma sen degen till önskade bullar, jag brukar göra gotlandsknutar eller kringlor - det blir ca 24 st.
Jäs sen i ca 30-40 min och grädda sen i 225 grader i ca 5-6 min, dom ska bli gyllenbruna. OBS!!! Inte pensla dom innan gräddningen.
Låt svalna.
Smält sen smör och pensla bullarna med och doppa dom i en blandning av strösocker, kanel, kardemumma och vaniljsocker - man får prova sig fram med smaken......
OM dom ska frysas så pensla dom inte, utan gör det när du tar fram dom.
Lycka till!!!

Grattis till KANELBULLEN !!!!

I dag är det KANELBULLENS dag - man kan ju undra hur många bullar som går åt idag?
Här är mitt bidrag.....

Brödbak dag 1

Ska prova ett nytt recept som jag hittade i en tidning, och det här är dag 1 - fortsättning följer....
En "gröt" av havre/vetekross, solrosfrön, linfrön, salt, brödkrydda och vatten.

Lite nytänk........

 
Det blir lätt så att man bakar det man brukar och det kan bli lite trist, så idag använde jag mig av gamla recept men med en egen liten "knorr" - här ser ni resultatet!
Det är kolakakor som har fått smak av mintchoklad(t.v) och saltlakrits. Sen är det tebröd/mandelbröd som fått smak av pistage - och här ser ni både över och undersida.
 

Så glad för mitt skåp!

Nu har jag äntligen ordnat om i köket och samlat alla(nästan) bakprylar på ett och samma ställe!
Tror jag behöver lite mer tupperware burkar.....

Lite onsdags bak...

Funderade på vad jag kunde använda min päroncognac till och kom på att det passar ju bra till en päronkaka!
Här ser ni resultatet tillsammans med ytterliggare 2 choklad/körsbärskakor.
Blev lite sugen på att baka macarons också, så det fick bli med pistage.

Lite nybakat.......

Köpte körsbär i rom och funderade på vad man kunde ha dom till och kom då på denna kaka!
Det är en chokladkaka med väldigt mycket chokladsmak samt lakrits och som sagt körsbär i rom.
 
"Slängde" även ihop 2 hallonpajer med kardemumma smak.

Jippi!!!!

Nu är det 2:a gången som jag vunnit en tävling med mitt recept på sockerbullar, den här gången var det genom Arla - "Årets smörbakare"
Här kommer en bild på bullarna också.

RSS 2.0