Söndagmorgon.....

Fick en idé som jag ville pröva, att baka budapestrullen som en tårta. Här ser ni resultatet......
Fylld med annanas och hallon.
 
 
Vad gör man om man får fyllning till macarons över - Jo rulltårtor!
En mörk och en ljus, det är ju synd att slänga smörkrämen....

Recept på mjuk pepparkaka.

Det här receptet är busenkelt, men kräver lite planering.
 
Blanda;
4½ dl farinsocker
6 dl mjöl
3 dl mjölk, 3%
Blanda i en ganska stor bunke, det blir en tjock smet. Låt den stå några timmar eller över natten(täck med plast, lock eller folie
Sen när den har svällt klart så behöver man följande;
2 ägg
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
1½ tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat utrört i lite vatten
50 g smält smör
(lingon/sylt smakar bra att blanda ner, ger även en lite saftigare kaka)
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en sockerkaksform och bröa.
Smält smöret och blanda med kryddorna(inte bikarbonat) - kryddorna ger mer smak om dom blir varma.
Blanda äggen, smöret och bikarbonaten  med den svällda smeten - blanda väl!
Häll i formen och grädda ca 45-55 min, känn med en sticka så att den är klar.
Låt den vila en lite stund innan duvänder upp den.
Lycka till!
Det här är ingen pepparkaka, utan kardemumma kaka från samma recept - bytte bara ut sockret mot vanligt strösocker och tog givetvis bara kardemumma som krydda. Hade mandelspån i stället för ströbröd.

Pressenter

Det är bra när man kan ge bort det man bakar.....
Panforte
Chokladbeskvier
Macarons

Pajer

Har bakat lite olika efterrätts pajer
Chokladpaj
Citronpaj
Annanaspaj
Kola och lingonpaj

Nu kommer det lite nytt igen.....

Jag har varit dålig på att blogga, men inte på att baka!
Här kommer lite bilder på mina senaste verk....
Fick tips från en bagare att göra så här med saffranet;
Blanda saffranet med lite sprit och häll över lite sockerlag - håller länge!
Överst är det skållat matbröd som jag bakade till frukosten på jobbet, sen är det Stollar - dom ska dock penslas med smör och få ett lager med florsocker över sig innan dom serveras.

Knäck!

Här kommer receptet på pepparkaksknäck.......
 
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
ca 2 msk glykos
4 msk ströbröd
½ kryddmått bakpulver
1-1½ dl hackad mandel
pepparkakskrydda efter smak
(jag blandade 2 tsk kanel, 1 tsk ingerfära, 1 tsk nejlika och ½ tsk kardemumma, men använde ca hälften till 1 sats)
 
Koka socker, sirap, grädde och glykos till ca 120 grader - eller gör kul provet( dv. en liten klutt i kalllt vatten ska gå och formas till en kula)
Häll i kryddorna, mandeln, ströbröd och bakpulver och rör om ordentligt.
Häll upp i knäckformar och låt stelna.
MUMS!!!!!
 
Man kan ju variera smaken på hur många olika sätt man vill, jag brukar göra polkaknäck, då tar jag krossade polkagrisar i stället för mandel. Lakritsknäck = krossat saltlakrits i stället för mandel.
Favoriten är nog iallafall kardemumma

Recept

Marie's hälsobröd
 
1 L Lättfil
2 dl sirap(jag använder ljus)
1½ dl rågmjöl(jag använder fint, men det gåt med grovt också)
1½ dl vetekli
5 dl grahamsmjöl
2 dl havrekross
2 dl vetekross ( eller köp en påse 4 kornskross och ta 4 dl av det)
4½ dl vetemjöl
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
Valfri smaksättning, tex rivet äpple, russin, nötter, mandel osv......
 
Häll filen i en stor skål, blanda ner sirapen och rör om ordentligt.
Häll i alla övriga ingridienser och blanda ordentligt.
Häll den lösa smeten i 2 väl smorda formar - avlånga.
Grädda i 150 grader i ca 2 timmar.
Stjälp upp dom direkt och låt svalna.
Dom är godast efter 1-2 dagar.
Lycka till!

Kolapaj

Idag blev det lite blandad bakning, Lingonkolapaj, Kladdkaka med mint och Fruktkakor.
 

Ett försök att göra mintkyssar......

Har prövat en massa olika recept på mintkyssar, men jag lyckas aldrig. Den här gången blev det iallafall något, men dom blev inte så snygga - men goda!

Recept på en god och enkel äppelkaka

Äppelrutor i långpanna
Deg;
500 g smör
780 g vetemjöl
380 g socker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
 
Fyllning;
1,8 kg äpplen
1 dl socker
kanel
 
Smält smöret och låt det svalna lite
Blanda alla torra ingridienser med smöret.
Tryck ut 2/3 av degen i en långpanna, använd bakplåtspapper.
 
Skala äpplena och skär i skivor eller ringar.
Lägg ett lager äpplen och varva sen med kanel, socker och äpplen. Det blir ett tjockt lager med äpplen!
 
Strö till sist resten av degen över äpplena och grädda i ca 35 min i 200 grader.
 
Skär kakan i ganska stora bitar( 20-25), annars finns det risk att den faller sönder.
 

RSS 2.0